Online tar konsumenter från instore, eller?
Det kan inte ha gått någon omärkt förbi att många butiker har haft problem att få lönsamheten att gå runt. Ett flertal varumärken har fått stänga fysiska butiker runt om i Sverige under året. Det talas också mycket om att det är på grund av att online tagit över, men är det verkligen så? Vi som lever i en västerländsk tid vill själva välja hur, var och när vi köper något. Det kan vara allt från på vägen hem från jobbet, på sin lunchrast eller i mobilen på väg någonstans. Vi har mängder med valmöjligheter, och troligt är att vi vill fortsätta ha det så.
För det har visats sig under året att de varumärken som klarar sig allra bäst är de som möter efterfrågan från marknaden och ser till konsumenternas behov. Varumärken som valt att tänka nytt och skapa nya upplevelser för konsumenterna i butik, är dem som når framgång. Ett exempel är shop-in-shops där ett utomstående varumärke får en yta i en redan existerande butik som tillhör ett annat varumärke. Google-store är ett sådant exempel på en shop-in-shop där de öppnat en butik på en yta i en Clas Ohlson butik.
Vi har också sett andra lösningar där varumärken öppnar en kaffebar, frisör och andra tjänster i existerande butiker. Det handlar om att butikernas roll förändras och förbättras. Precis vad man gör med den nya stora HM-butiken som öppnar vid Sergels torg i Stockholm. Den kommer ha en sektion för uthyrning av festkläder, exklusiva plagg som annars bara finns via e-handeln, kafékonceptet It‘s pleat, frisör, syateljé och självutcheckningsstationer.
Ett ytterligare exempel på ett varumärke som möter konsumentens behov eller åtminstone ger dem en egen valmöjlighet, är det skoföretag i Norge som öppnat en fysisk butik där du enbart kan testa ut olika skor för att sedan göra en beställning, om du vill. Skorna levereras därefter direkt hem till dig från lagret.
Det handlar alltså om att möta konsumenternas behov av fri rörelse mellan fysiska butiker och e-handelsplattformar. Att hitta lösningar som gynnar dem, och att stänga ner alla fysiska butiker är inte lösningen. Det kommer fortsatt finnas ett behov av att uppleva saker med alla sinnen i den fysiska världen.
Detta är något som varit väldigt stort under året och kommer fortsätta växa. Så frågan är om ni har koll på vad era konsumenter vill och vad ni ska göra för att bemöta deras behov?
Influencer marketing är hett och fortsatt omdiskuterat
Även under 2019 har influencer marketing fortsatt växa sig starkt. Skillnaden från tidigare är att det börjar bli mer reglerat och att antal produkter som handlas in efter att en influencer marknadsfört den är större. Som tidigare skrivet så är det främst den yngre generationen som köper produkter efter att en influencer marknadsfört den i sina kanaler, främst via Instagram, men även där ser man en förändring i beteendet hos andra målgrupper. Det som står helt klart är att många influeras och hittar nya produkter att testa via influencers.
I och med att området influencer marketing varit nytt under en längre period så har den också med tiden börjat regleras mer. Allt fler och fler influencers har börjat granskas för vilka samarbeten de gör, vilka produkter de väljer att lyfta fram och vad dessa står för. Om man ser en influencer som ett personligt varumärke är detta inte alls konstigt, då alla varumärken granskas och bedöms hela tiden. Precis detsamma har hänt i influencerbranschen och det gäller att göra urval som influencer, exakt som ett företag gör när de planerar sina aktiviteter för året.
Kanske arbetar ni med influencer marketing idag. Oavsett är det oerhört viktigt att bejaka och att se över vad influencern står för generellt och vilka andra samarbeten de gör. Är influencern relevanta just för ert företag och lirar det med vad ni står för?
Bild- och röstsökningar har ökat under året
Precis som andra plattformar så utvecklas Google och dess algoritmer sig hela tiden. Något som kommit mer och mer under året är att göra sökningar med hjälp av bilder och rösten. Fortfarande är det populärt att göra skriftliga sökningar, men det är ändå viktigt för alla företag att vara uppdaterad kring bild- och röstsökningar nu och framåt.
Att göra en röstsökning är både enklare och går fortare att göra. Genom den visuella bildsökningen kan du fota av en produkt i ett skyltfönster för att sedan söka upp den online. På detta vis får du också ett mer korrekt sökresultat, vilket är bildsökningens stora fördel.
Så frågan är, är er hemsida optimerad för detta? Om inte är det dags att påbörja det arbetet nu. För att nå bättre sökresultat när någon söker med en bild eller sin röst gäller det att bland annat jobba med längre sökfraser än tidigare. Ett första steg kan vara att göra egna sökningar på viktiga produktbilder och sökfraser, som ni bör vara sökbara på, och sätta en seo-strategi som fokuserar på bild- och röstsökningar.
Miljö, miljö och åter miljö
Något som inte alltid går hand i hand med miljön är konsumtion och shopping. Och under året har miljöfrågan blossat upp ännu större än tidigare. Många varumärken kan tro att det räcker med att bara köra onlineförsäljning för att bemöta miljöfrågan, men det är långt ifrån ”good enough” i konsumenternas ögon, som blir allt mer miljömedvetna. Det kan handla om allt från materialval och leveranser till återanvändning. Så miljön borde vid det här laget sitta högst upp på företagens agendor, men om den inte gör det, se över vad ditt företag kan göra och ställ om. Vi på Retain24 har under året lagt stort fokus vid våra ekologiska papperspresentkort och att göra våra kunder medvetna om dess fördelar. Vi lägger också många av våra möten online istället för att göra onödiga resor runt i norden.
Säkra betalningar är givetvis viktigt
Det är känt sen tidigare att det är viktigt att erbjuda konsumenterna olika betallösningar när de shoppar online. Men minst lika viktigt är att betallösningarna faktiskt är säkra. I och med att antalet bedrägerier ökat och blivit allt mer vanligt online, är det också oerhört viktigt för konsumenterna med säkra betalningar. Något tjänster som Bank-ID och Swish har hjälpt till att stärka vid köp online. Tjänster som används av allt fler e-handelsaktörer under året.
Att se över under 2020?
Förutom att det som var stort 2019 kommer fortsätta att växa så kommer här ett par till områden att hålla koll på under nästa år.
Interaktivt och personligt innehåll
Konsumenterna vill att mer innehåll som de tilldelas digitalt via e-post, sociala kanaler med mera, blir mer interaktivt under nästa år. Det kan vara allt från 360-graders videos, omröstningar, möjlighet att shoppa direkt från en bild de ser eller se hur en produkt kan se ut hemma hos dem. Allt som kan öka användarupplevelsen kommer också öka engagemanget hos konsumenterna som också sprider varumärket vidare när upplevelsen möter behovet.
Konsumenterna vill också i största möjliga utsträckning få personligt innehåll. De vill inte längre få masskommunikation. Fokusera på att vara personlig med erbjudanden och annat. Så för att engagera ditt företags målgrupp under nästa år, se till att använda er utav mer interaktiva och personligt innehåll. Men lägg det på en rimlig nivå.
AI kommer användas ännu mer
AI hänger ihop med ovan rubrik som en del i att skapa mer interaktivt innehåll, men också för att underlätta för företag. Vi har sett hur AI kommit in och nu används i stor utsträckning hos flertalet företag. Många använder det till exempel för att ta hand om frågor som kommer in med hjälp av chattbotar.
Ett annat exempel där AI-teknik används är IKEA:s app ”IKEA place” där du kan möblera ditt hem eller en lokal med IKEA:s möbler för att få en visuell bild hur möblerna kan komma att se ut om du handlar dem.
Men hur kan då AI komma att utvecklas och användas framåt i shoppingvärlden online? Ett exempel på detta är att tekniken kan hjälpa företag att producera snabba och relevanta produkttexter till deras hemsidor, precis vad NA-KD valt att satsa på under nästa år.
Fortsätt stärka ert sökresultat i sökmotorer
Som sagt i avsnittet ovan om bild- och röstsökningar, så kommer detta växa sig ännu större under nästa år. Enligt en artikel i Campaignlive.co.uk så spås hälften av alla sökningar göras just med rösten år 2020. Så detta är viktigt för varje företag att se över och lägga en strategi för.
En annan sak som kommer komma mer av är att hamna på plats 0 i sökresultat i sökmotorer. Det räcker alltså inte längre att hamna på plats 1 på första sidan när någon söker efter något. Att synas på plats 0 innebär att man hamnar ovanför de utvalda sökresultaten på Google. Den här platsen kan vara svår att nå då man konkurrerar med många andra, men det handlar om att besvara en specifik fråga kring era produkter med vem, vad, när och varför. Dessa frågeställningar behöver ditt företag utgå ifrån när ni skriver texter för att ha möjlighet att hamna där.
Hoppas att ni nu fått en bra summering kring årets shopping online och att ni vet vad som bör finnas med i planen framåt för 2020!