Så här ser det ut när vi svenskar och nordbor handlar 2019

När vi tar en titt på svenskar och hur trenderna kring att handla, sett ut under året som gått, så ser vi att det är stockholmare och smålänningar som spenderar mest per snittkvitto. Medan Norrbottenbor har längst snittkvitto och utnyttjar inte erbjudanden på samma vis som övriga delar av landet.

Rapporten från Voyado* visar också att män utnyttjar aktuella erbjudanden i 152 procent högre utsträckning än kvinnor.

 

Våra beteenden online

Det visar sig att när svenskar handlar online är det männen som har 74 procent högre snittkvitto än kvinnor, ändå är det kvinnorna som handlar online 32 procent oftare än män. Med andra ord handlar svenska kvinnor online oftare men för mindre summor och män för högre summor när de väl väljer att köpa något online.

Rapporten visar också att kvinnor är mer benägna att returnera varor som de handlat online än män är. Något vi kan se är en koppling till att om man köper mer online är det troligt att man också skickar tillbaka flera köp.

Vidare visar rapporten oss att ju äldre svenskarna är desto mer sannolikt är det att de tar del av mejlerbjudanden som de får. Mestadels är det män som är benägna att göra det, faktiskt dubbelt så ofta som kvinnor.

 

Detta är viktigt när vi handlar

När nordiska konsumenterna handlar och genomför köp har det visat sig att 90 procent planerar att handla i fysiska butiker under shopping-högtider, samtidigt som 54 procent handlar mer online än tidigare. Det är därför viktigt att han en strategi som sträcker sig över fler kanaler, både instore och online, då konsumenter rör sig fritt mellan dessa.

Dock räcker det inte att bara vara tillgänglig i alla kanaler eftersom konsumenterna tenderar att hela tiden jämföra och utvärdera olika varumärken, detaljhandlare och platser. Företag måste därför se till att bland annat ha välplanerade lojalitetsprogram. Det visar denna rapport från Salesforce** där 8 av 10 konsumenter tycker det är viktigt att tillhöra ett lojalitetsprogram och få valuta för sina köp. Utöver lojalitetsprogram anses exklusiva shopping-event och produkter med begränsad upplaga vara något som lockar konsumenterna. De två senaste ser man främst hos den yngre målgruppen.

Sist men inte minst har vi etik. Något som mer och mer påverkar konsumenterna vid köp. Enligt rapporten är det 60 procent fler än förra året, av de nordiska konsumenterna, som bryr sig om företagets etik och hållbarhet kopplat till företagets affärsmodell.

 

När vi söker inspiration

För att söka inspiration idag så vänder de nordiska konsumenterna sig till butiker och influencers. I butik kan vi upptäcka nya produkter och utvärdera dem. Lite ”klämma och känna” innan vi beslutar oss för ett köp. Rapporten visar också att hos den yngre generationen är det via influencers som många finner inspiration och nya produkter att testa. Hela 37 procent hittar nya produkter via influencers och 20 procent meddelar att det är via Instagram.

Idag visar det sig att 1 av 10 köp sker på nya digitala inköpsställen, som exempelvis ovan med Instagram, som är vitt skilda från detaljhandlaren och varumärket.

 

Vi hoppas att ni med detta som bakgrund kan se över hur ni arbetar mot konsumenterna framåt för att på bästa sätt möta dagens och morgondagens handel.

Vill du ta reda på mer kring svenskarnas och nordbors köpbeteenden?
Ta del av rapporterna nedan.

*Voyados rapport om svenskarnas köpvanor online och i fysiska butiker. Undersökningen baseras på data från 47 av Sveriges största kundklubbar och totalt över 2,6 miljoner medlemskap – inom allt från mode till livsmedel.

** Salesforce rapport Connected Shopper

2019-11-26T09:56:14+01:00 18 november, 2019|e-Handel, Övrigt|