Webbutikerna vinner fler och fler konsumenter

Att handel online börjar ta andelar från de fysiska butikerna har nog inte undgått någon. E-handelsåret 2018 blev en succé jämfört med tidigare år, med en tillväxt på uppåt 15%. Vad gäller branscher är det hemelektronik, kläder/skor och livsmedel som gått allra bäst online under förra året. Mycket kan bero på att konsumenterna vill kunna välja var, när och hur de vill köpa en produkt eller tjänst. Något som online kan ta hand om på ett bättre sätt än fysiska butiker. Så vad ska man egentligen fokusera på för att lyckas online? Här kommer några tips från oss att ha koll på just nu.

Den yngre målgruppen är väsentlig

När det gäller var man handlar så är den yngre målgruppen mer benägen att handla online i Sverige och från utlandet. Att de handlar utanför Sveriges gränser är bland annat för att det är lägre priser, det är större utbud och att det man vill köpa inte finns i Sverige. Se därför över ert utbud, priser och sortiment regelbundet, kanske finns det något ni kan locka den yngre målgruppen med och få dem att handla från Sverige istället. Om ni äger en webbutik som riktar sig till en äldre målgrupp, försök ändå hitta ett sätt att uppmärksamma den yngre målgruppen om ert varumärke. De kan i sin tur tipsa och påverka äldre i sin närhet att handla från er om de nåtts av era budskap och produkter online.

Leveransen är oerhört viktig

Något som påverkar köpupplevelsen mycket online är leveransen. Konsumenterna värderar bland annat flexibilitet i tider för leverans. Detta på grund av att man inte har möjlighet att vara hemma en hel dag för att vänta på ett paket eller gå från jobbet tidigare för att utlämningsstället har korta öppettider. De vill också ha möjlighet att välja snabba leveranser på udda tider. Något flertalet företag uppmärksammat och därför erbjuder leverans samma dag och på kvällar.

Just nu är den vanligaste leveranssättet att hämta upp paketet vid ett utlämningsställe. Men kan detta komma att ändras i framtiden? Kanske ska man kunna välja gemensam leverans med flera i närheten där man bor, som ett miljövänligt alternativ. Oavsett val av leveranssätt så handlar det i stor utsträckning om att erbjuda konsumenterna valfrihet när de köpt något online. Se därför gärna över hur era leveransalternativ ser ut vid köp online. Erbjuder ni flexibilitet och valfrihet när det kommer till leverans? Och har ni ett miljövänligare alternativ att erbjuda?

Fokusera på rätt saker online

Eftersom vi idag lever i en digital värld och överöses med budskap kors och tvärs är det viktigt att lägga fokus på rätt saker online. Vi har lärt oss att konsumenterna söker efter information om produkter och tjänster via olika källor på nätet och det kan vara avgörande när man tar ett köpbeslut. Här är varumärkets hemsida väldigt central, men också Google, recensionssajter, jämförelsesajter och vår familj, vänner som kan hissa eller dissa en produkt.

Var konsumenterna vill ta emot budskap skiljer sig åt, men relevant kommunikation på e-post har visat sig vara en stark kanal fortfarande. Därefter hemsidan dit konsumenten sökt sig självmant och också sociala medier och sms står för en viss procent. Kanske har er målgrupp andra kanaler de föredrar?

Vi kommer också här tillbaka till vikten av valfrihet online. Inte bara för leverans utan också vid betalning. Det ska vara tydligt vilka val du har (helst många olika) när du ska betala i en webbshop.

Avbrutna köp online är också ett problem som man med en webbutik måste handskas med. Det kan vara av helt naturliga skäl som att en konsument kom på att den inte behöver produkten längre. Men om det gäller att fraktavgiften var för hög, att ett visst betalningsalternativ inte fanns eller att man måste bli medlem – då är det saker som går att påverka. Så försök förstå varför konsumenter avbryter köp och möt de behov som finns hos er målgrupp.

Digitalnärvaro oavsett om du har en webbutik eller inte

Om man äger en fysisk butik är det också viktigt att ha någon form av närvaro online. Enligt den rapport vi tagit del av gör nämligen 40% sin research om olika varor och tjänster online, innan de besöker en butik för att göra sitt köp. Därför kan det vara viktigt att till exempel jobba med lagerstatus på sina varor, synliggöra recensioner från andra kunder och att på olika sätt ha en riklig närvaro online. Researchen blir väldigt central inför konsumenternas köp och görs på olika sätt men Google och sociala medier är idag allra vanligast. Så oavsett om du har en webbutik eller inte, så bör du ha en digital närvaro för att locka konsumenterna till just er.

Checklista för shopping online – vad anser konsumenterna som allra viktigast?

Se gärna över denna lista om ni jobbar med en webbutik eller tänker starta en:
– Bra och tydlig information om produkterna
– Lätt att navigera på sajten
– Bra sökfunktion på sajten
– Webbutikens utbud
– Tydlig information om företaget
– Att det är tydlig information om returrutiner
– Det ska framgå om webbutiken är trygghetscertifierad
– Att inte behöva registrera mig och tvingas bli medlem
– Att man kan läsa andra kunders omdömen om era produkter
– Att webbutiken är mobilanpassad

 

Länk till källa.

2019-04-25T08:26:23+02:00 24 april, 2019|Övrigt|