Skräddarsydda butiker blir allt vanligare

Att personalisera kundupplevelsen online har vi börjat bli väldigt vana vid, men att det också görs många aktiviteter i de fysiska butikerna runt om i världen blir också allt mer vanligt. Framförallt hos stora varumärken som satsar på att bygga kundupplevelser ut över det vanliga och göra skräddarsydda butiker. Det handlar om att lära känna kunderna bättre, se till vilka behov de har, låta dem bygga något själva och genom det leverera en upplevelse utöver det vanliga.

Som experter på retail förstår vi att alla arbetar kontinuerligt med att utveckla sina butikskoncept. Men kanske finns det någon liten eller större twist ni kan göra som kommer göra otrolig skillnad för kundupplevelsen. Ta då chansen! Nedan finner ni vår trendspaning från branschen just nu.

Låt kunden bygga sin egen produkt

Ett exempel på ett företag, från skobranschen, som låter kunderna vara med och själva bestämma hur deras skor ska se ut är Nike. Man startar med att välja en skomodell, för att sedan sätta färger och designa din egen logga. Detta koncept kallas ”Nike by you”, som finns både online men också i fysiska butiker där hela butiken är fylld av vita skor i olika modeller för konsumenten att välja mellan. Det svenska företaget Collect & Bottle jobbar på samma sätt med att du som konsument får skapa din egen parfym. Här bokar du en tid och får gå igenom deras doftbibliotek för att sedan skapa din alldeles egna doft. Receptet får du själv blanda och hälla upp i en flaska. Doften arkiveras och går att hämta ut på nytt när du vill.

Shoppa via livestreaming

Har du hört talas om företaget Shopshops? Ett kinesiskt företaget som tagit shoppingen till en helt ny virtuell nivå. De sammankopplar varumärken och butiker med kunder via livestreaming. Du behöver alltså inte besöka butiken för att handla något. Som kund går du in på ett livestremat event där du möter en värd som tar hand om dig, lite som en ”personal shopper” fast i mobilen. Din värd guidar dig genom butiken, visar upp och testar kläder, agerar stylist och översätter så att alla förstår. Din värd svarar också på frågor relaterade till produkten, materialet och priset direkt i livestreamingen. Butikerna som ansluter sig till tjänsten har via denna tjänst möjlighet att möta stora grupper av människor från hela världen genom att ha livestreaming event. Om du valt att köpa något packar butiken det och skickar hem till dig.

Popup-butiker

Att hyra en lokal tillfälligt för att sälja sina produkter, tjänster eller ha utbildningar har ökat de senaste åren. Vi ser en del kring storstäderna såsom Google Digitalakademi som övertog en lokal i centrala Stockholm tillfälligt för att husera kostnadsfria kurser och seminarium, men också som en mötesplats. The Lobby som är ett annat exempel är en lokal som olika varumärken övertar under en tidsbegränsad tid. Här får varumärken möjlighet att möta konsumenterna på en ny arena. The Lobby är utformat som en butik som kombinerar eventdriven marknadsföring med digital exponering. Självklart får företagen sälja sina produkter på plats samt får tillgång till personal, inredning och betallösningar inne på The Lobby. Både i storstäder och mindre städer så öppnas lokaler upp för tillfälliga popups, kanske vore det även något för er att fundera över? Se över vilka lokaler som finns lediga i de städer ni finns.

Skapa en oas i butiken

En annan trend vi kan se just nu är viljan att skapa något mer än bara en butik fylld med varor. Man vill gärna skapa en mötesplats som associeras med positiva känslor på fler sätt än bara kopplat till shopping. Ett sådant exempel som nyligen öppnat i Sverige är It’s pleat som är ett café på ovanvåningen av en HM-butik. HM har alltså kombinerat shopping med att ta en fikapaus, där även de som bara går in för att fika passerar HM-butiken både vid ingång och utgång, ganska smart väl?

Samarbeta med andra företag

Om man inte har pengar till att bygga ett eget café i butiken kanske ett samarbete med någon aktör kan gagna er båda? Se över era möjligheter. Det finns flera exempel både instore och online där företag går ihop med andra. Ett exempel på ett samarbete som skett online är Scandinavia man som tagit hjälp av IT-företaget Tieto för att skapa en plattform där deras produkter lever i symbios med allt innehåll på ett väldigt tilltalande sätt. Produkterna integreras naturligt tillsammans med reportage, guider och annat innehåll. På ett sätt blir de både en plattform för den modeintresserade att följa och läsa, men också inspirerar till köp av deras varor.

 

2019-04-12T15:11:31+02:00 26 mars, 2019|Okategoriserade|